The Women of NBI—Then and Now

Report of Contributions

https://indico.nbi.ku.dk/e/womenofnbi

Opening

Contribution ID: 1

Type: not specified

Opening

Tuesday, 12 November 2024 12:15 (15 minutes)

Presenters: JOAS, Christian (Niels Bohr Archive); MALLING, Maren (Kvinder i Fysik)

Kirstine Meyer and Hanna Adler

Contribution ID: 2

Type: not specified

Kirstine Meyer and Hanna Adler

Tuesday, 12 November 2024 12:30 (30 minutes)

Presenter: SKAAR JACOBSEN, Anja **Session Classification:** Session 1

Piedad de la Cierva, Rachel Lindsa...

Contribution ID: 3

Type: not specified

Piedad de la Cierva, Rachel Lindsay, Jane Dewey and Tatiana Ehrenfest

Tuesday, 12 November 2024 13:00 (30 minutes)

Presenters: JOAS, Christian (Niels Bohr Archive); SUNDERLAND, Rob

Margrethe Bohr, Betty Schultz and ...

Contribution ID: 4

Type: not specified

Margrethe Bohr, Betty Schultz and Sophie Hellmann

Tuesday, 12 November 2024 13:30 (30 minutes)

Presenters: JOAS, Christian (Niels Bohr Archive); SUNDERLAND, Rob **Session Classification:** Session 1

Discussion session

Contribution ID: 5

Type: not specified

Discussion session

Tuesday, 12 November 2024 14:00 (30 minutes)

Hilde Levi

Contribution ID: 6

Type: not specified

Hilde Levi

Tuesday, 12 November 2024 15:00 (30 minutes)

Presenter: HØJGAARD, Liselotte **Session Classification:** Session 2

Research and career presentation

Contribution ID: 7

Type: not specified

Research and career presentation

Tuesday, 12 November 2024 15:30 (30 minutes)

Presenter: ODDERSHEDE, Lene **Session Classification:** Session 2

Discussion session

Contribution ID: 8

Type: not specified

Discussion session

Tuesday, 12 November 2024 16:00 (20 minutes)

Contribution ID: 9

Type: not specified

Keynote presentation: Lise Meitner - Her Life and the Discovery of Fission

Tuesday, 12 November 2024 17:30 (1h 30m)

Lise Meitner was one of the pioneers of nuclear physics and co-discoverer, with Otto Hahn and Fritz Strassmann, of nuclear fission. Albert Einstein once called her "the most significant woman scientist of the 20th century."Yet by the 1970s, her name was nearly forgotten. With the publication of the book by Ruth Lewin Sime, "Lise Meitner, A life in physics,"to some extent her name has resurfaced. The chronology of the discovery of fission is considerably more complex than the facts, and clouded by events beyond the world of science. The facts are that on January 6, 1939, Hahn and Strassmann reported in Naturwissenschaften their chemical findings for fission. On February 11, 1939, Meitner and Frisch published in Nature the physical interpretation of the process they named fission. In 1944, Otto Hahn alone received the Nobel Prize in Chemistry "for his discovery of the fission of heavy nuclei."

I became familiar with Lise Meitner and her story when, in 1972, Dr. Sime started writing my father for details about Lise Meitner's escape from Germany. This is because in July 1938, my grandfather, Dirk Coster, was the person who escorted her out of Germany. In Sime's book, Meitner's escape from Germany reads like a spy novel, except that it is completely based in fact. At age 59, Meitner left Germany forever with 10 marks in her purse, one small suitcase, and a diamond ring given to her by Otto Hahn that he had inherited from his mother.

This talk will be a combination of facts, excerpts from the film, "Path to Nuclear Fission: The Story of Lise Meitner and Otto Hahn" (a film by Rosemarie Reed), and personal stories heard from my father, aunts, and uncles. Lise Meitner's early years, her role in the discovery of nuclear fission, her escape from Germany, and the consequences that followed will be covered.

Presenter: COSTER, Anthea J.

Research and career talk

Contribution ID: 10

Type: not specified

Research and career talk

Wednesday, 13 November 2024 09:00 (30 minutes)

Presenter: ULRIKKEHOLM, Elisabeth **Session Classification:** Session 3

Research and career talk

Contribution ID: 11

Type: not specified

Research and career talk

Wednesday, 13 November 2024 09:30 (30 minutes)

Presenter: MITARAI, Namiko

Discussion session

Contribution ID: 12

Type: not specified

Discussion session

Wednesday, 13 November 2024 10:00 (20 minutes)

Research and career talk

Contribution ID: 13

Type: not specified

Research and career talk

Wednesday, 13 November 2024 11:30 (30 minutes)

Presenter: PEARSON, Sarah **Session Classification:** Session 4

Research and career talk

Contribution ID: 14

Type: not specified

Research and career talk

Wednesday, 13 November 2024 12:00 (30 minutes)

Presenter: TAMBORRA, Irene **Session Classification:** Session 4

Julie Vinter Hansen

Contribution ID: 15

Type: not specified

Julie Vinter Hansen

Wednesday, 13 November 2024 11:00 (30 minutes)

Presenter: ROSENBECK, Bente

Discussion session

Contribution ID: 16

Type: not specified

Discussion session

Wednesday, 13 November 2024 12:30 (30 minutes)

Panel Discussion

Contribution ID: 17

Type: not specified

Panel Discussion

Wednesday, 13 November 2024 14:30 (1h 30m)

Panelists:

Anja. C. Andersen, Professor at NBI, University of Copenhagen Anthea J. Coster, Assistant Director, MIT Haystack Observatory Birgitta Nordström, Assoc. Professor Emerita at NBI, University of Copenhagen Hanne Andersen, Professor at Dept. of Science Education, University of Copenhagen Joachim Mathiesen, Head of Institute, NBI, University of Copenhagen